Aktuality

Čo máme nové?

Škola v Indii? Podobná a predsa trochu iná

pridal: charita | dátum: 3. septembra 2024 | kategória: India

S novým školským rokom na Slovensku sa u mnohých rodín začína obdobie nakupovania zošitov, balenia desiat a plánovania prvých školských dní. Ako však prebieha školský rok v Indii?

Kým pre deti na Slovensku školský rok začína v septembri, v Indii je už v plnom prúde. Deti tu začínajú chodiť do školy už v máji a v laviciach sú do marca, s prestávkou počas Vianoc a typických indických sviatkov.

Prvé písmenká sa učia už v škôlke

Prvým krokom sú jasle alebo materská škola, kde sa deti hravou formou učia základy čítania, písania a počítania.

Potom deti prechádzajú na základnú školu, ktorá je rozdelená na dva stupne – nižší (1. až 4. ročník) a vyšší (5. až 7. ročník). Tu sa učia všetko od jazykov cez matematiku až po prírodné a spoločenské vedy.

Po základnej škole prichádza na rad stredná škola. Tá trvá tri roky a je to čas, kedy sa študenti začínajú špecializovať a pripravovať na budúcnosť. Na konci 10. ročníka ich čakajú záverečné skúšky, ktoré sú dôležitým krokom na ceste k vysokoškolskému vzdelaniu alebo k odborným kurzom.

A čo po strednej škole?

Po ukončení strednej školy niektorí pokračujú na preduniverzitné vzdelávanie, ktoré trvá dva roky. Počas tohto obdobia si vyberajú zameranie – umenie, obchod alebo prírodné vedy. A ak túžia po univerzitnom vzdelaní, môžu získať bakalársky titul za tri roky, pokračovať na magisterskom štúdiu alebo dokonca na doktorandskom.

Projekt Adopcia na diaľku® pomáha deťom z chudobných rodín získať prístup k vzdelaniu, ktoré by inak nemali. V Centre Sadhana napríklad navštevuje základnú školu 295 detí, ktoré sa môžu vďaka podpore zo Slovenska učiť a rozvíjať svoje schopnosti.

Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhate deťom v zahraničí. Vaša podpora neprináša deťom len nádej na krajšiu budúcnosť. Vďaka vám môžu spoznávať nových ľudí, s ktorými vybudujú priateľstvá na celý život. Staňte sa aj vy súčasťou projektu a adoptujte si dieťa z Indie.

CHCEM PODPORIŤ DETI Z INDIE