Aktuality

Čo máme nové?

Od chudoby k úspechu: Melisa sa stala chemickou inžinierkou

pridal: charita | dátum: 18. júla 2024 | kategória: Kuba

„Nech vás Boh požehnáva za tento ušľachtilý a ľudský čin, ktorým ste pomohli druhému bez toho, aby ste za to niečo očakávali. Pozdravujem váz z Kuby a posielam veľké objatie.“  Melisa

V mnohých krajinách je pre rodičov niekedy až nemožné zabezpečiť pre svoje deti vzdelanie. Podobne je na tom aj Kuba, kde pomáhame deťom vo viacerých farnostiach. Ubehli dva roky a podpora od darcov zo Slovenska prináša svoje prvé ovocie. Melisa tento rok úspešne dokončila vysokú školu chemického inžinierstva a zamestnala sa vo svojom odbore.

Do projektu sme Melisu zapojili pred dvomi rokmi. V tom čase už chodila na vysokú školu, no situácia sa na Kube aj v rodine skomlikovala. Rodičia sa rozviedli a otec sa odsťahoval do iného mesta, kde pracuje ako stavbár. Keď mal možnosť, prispieval Melise na štúdium, ale obrovská inflácia v krajine mu to už viac neumožňuje. Melisa býva s mamou v príbytku, ktorý je v zlom stave. Najväčšie problémy spôsobuje deravá strecha a počas tropických búrok voda preteká do domu.

S problémami pomohla pani Gabriela zo Slovenska, ktorá sa stala Melisinou adoptívnou mamou na diaľku. Aj vďaka jej pravidelným príspevkom mohla Melisa pokračovať v štúdiu bez starostí, čo ju čaká ďalší deň. Okrem školských pomôcok jej pani Gabriela prispievala na cestovné náklady, pretože cestovanie je na Kube veľmi drahé. Po dvoch rokoch podpory a Melisinej snahy nám páter Lukáš z Kuby napísal správu, že Melisa úspešne dokončila vysokú školu chemického inžinierstva.

Melisa so svojou komunitou v kostole, ktorý vybudoval slovenský kňaz Lukáš Mizerák.

Vo svojom liste Melisa píše pani Gabriele: „Ďakujem za vaše modlitby. Úspešne som dokončila školu a získala titul z chemického inžinierstva. Som veľmi šťastná, že sa s vami môžem podeliť o radosť, pretože aj vy ste súčasťou môjho úspechu. Nech vás Boh požehnáva za tento ušľachtilý a ľudský čin, ktorým ste pomohli druhému bez toho, aby ste za to niečo očakávali. Pozdravujem vás z Kuby a posielam veľké objatie.“

Melisa žije v oblasti, v ktorej sa ľudia venujú chovu a spracovaniu kreviet. Jej úlohou je pravidelné vykonávanie rozboru vody a zároveň dozerá aj na kvalitu produktov. Melisa je so svojím zamestnaním veľmi spokojná. Všetko úsilie, ktoré vložila do vzdelania, sa jej teraz vracia, pretože môže robiť  prácu, o ktorej dlho snívala.

Stačí veľmi málo, aby sme pomohli deťom postaviť sa na vlastné nohy. Veríme, že Melisin príbeh bude inšpiráciou pre ďalšie deti z Kuby na ceste za ich vysnívaným povolaním. Staňte sa súčasťou ich príbehov aj vy a zapojte sa do nášho projektu.

CHCEM PODPORIŤ DETI Z KUBY